۱۰
دی
۱۴۰۳
شماره
۵۷۹۵
عناوین صفحه
هگمتانه، گروه خبر همدان: به مناسبت فرارسیدن سالروز برگزاری کنگره هشت هزار شهید استان همدان به بازخوانی بیانات مقام معظم رهبری در مورد «الگوی سوم زن» و ویژگیهای مرحوم مرضیه حدیدچی «خواهر دباغ» به عنوان یک زن مسلمان پرداختیم که به تعبیر رهبر معظم انقلاب همدان به واسطه چنین شخصیتهایی مرکز همه ارزشهای تمدنی یک کشور به شمار میآید.
به گزارش هگمتانه؛ «الگوی سوم زن» الگویی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی به آن تأکید دارند و بارها به این موضوع اشاره داشتهاند، الگویی که منطبق بر آئین اسلام است و خط مشی زندگی زن انقلاب اسلامی را مشخص میکند.
«الگوی سوم زن» تعریفی بین زن متحجر خانهنشین و زن غربی که عفاف برایش تعریف نشده است، بوده که میتوان آن را به زن با عفت فعال تعمیم داد که علاوه بر حضور در جامعه، هویت و اصالت خود را حفظ میکند و برای کسب ارزش خودنمایی نمیکند.
«الگوی سوم زن»، الگویی درست و واقعی برای زنان موفق جامعه برگرفته از اندیشه رهبر معظم انقلاب است.
شاید بپرسید این خصوصیات را چه زنانی برخوردارند و باید گفت مقام معظم رهبری بارها به این اشاره داشتهاند و در دیدارهای خود با مردم ایران به خصوص بانوان و دختران کشور عنوان نمودهاند.
حضرت آیتالله خامنهای؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی دی ماه سال گذشته در دیدار هزاران نفر از زنان و دختران سرزمینمان، به تبیین دیدگاه منطقی و عقلانی اسلام درباره ابعاد مختلف حضور زنان در خانواده و فعالیت نامحدود آنان در اجتماع، سیاست و مدیریتهای سطوح گوناگون پرداختند.
ایشان تأکید کردند: در اسلام راه هر نوع فعالیت اجتماعی برای زنان همچون مردان باز است به شرط رعایت دو حساسیت مهم یعنی موضوع خانواده و مراقبت از خطر جاذبههای جنسی.
مقام معظم رهبری فرموند: «وظیفه زن مطلقا این نیست که در خانه کار کند»، «در مدیریتهای گوناگون، مشاغل گوناگون اجتماعی و دولتی، حضور زنان هیچ محدودیتی ندارد»، «اگر رفتار شوهر جوری باشد که زن را از احساس امنیت محروم کند، شوهر بددهنی کند یا بسیار بدتر و فجیعتر، دستش را به کار بیندازد، این مطلقاً قابل قبول نیست و راهش قوانین سخت است».
مقام معظم رهبری در دیدار اقشار مختلف مردم در سال 84 نیز به این اشاره دارند «زن به یک جایگاه مصنوعی و تصنعی و تشریفاتی احتیاج ندارد؛ جایگاهی که دون شأن متانت و سکینه و آرامش روحی اوست. در طبیعت الهی زن، آنچنان لطافت و زیبایی و گرمای محبتی وجود دارد که میتواند هم خود را و هم محیط پیرامون خود را چه در داخل خانه، چه در هر محیطی که باشد به طرف معنویت، پیشرفت و علو مقامات علمی و عملی سوق دهد و پیش ببرد».
رهبر معظم انقلاب سال 90 در دیدار با جمعی از بانوان نخبه کشور اشاره دارند: «نگاه انقلاب اسلامی به مقوله زنان درست در مقابل نگاه غربی قرار دارد. فرهنگ غربی با ایجاد یک «نامعادله» در مسأله زنان عملا این قشر را وسیله «انتفاع» و بهرهبرداریهای گوناگون قرار داده است، ایشان میفرمایند: «یک نامعادلهای را به تدریج به وجود آوردهاند؛ یک طرف ذینفع، یک طرف مورد انتفاع؛ بشریت را اینجوری تقسیم کردهاند. طرف ذینفع مرد است، طرف مورد انتفاع عبارت است از زن. این به طور آرام، با تدریج، با شیوههای گوناگون، با تبلیغات مختلف، در طول دهها سال در جوامع غربی در درجه اول و بعد در جوامع دیگر جا افتاده. شأن اجتماعی زن را اینجوری معرفی کردند... لذا در فرهنگ غربی اگر زن بخواهد در جامعه نمود پیدا کند، شخصیت پیدا کند، حتماً باید از جذابیتهای جنسی خودش چیزی را ارائه بدهد».
خیلی از موضوعات دیگر را رهبر معظم انقلاب، این اندیشمند بزرگ اسلام، بیان کردند و شاید عدهای که شیپور دفاع از حقوق زن را به دست گرفتهاند، کمتر این صحبتها را از یک رهبر فرزانه شنیده باشند.
حقیقت آن است که ما سالیانی متمادی در تلاش برای تبیین الگوی سوم زن برای جامعه اسلامی و انقلابی هستیم، الگویی که براساس آن زن انقلاب اسلامی متمایز از زنان دیگر میشود؛ از یک سو از زن غربی که الگوی تعریف شده برای آن حضور در جامعه بدون هیچ حد و مرزی و با به نمایش گذاشتن بدن خود و به دنبال آن سوء استفادههایی که برای لذت جویی و سودجویی از آن میشود و الگوی دوم زن شرقی بوده که بر اساس دیدگاههای متحجرانه و مردسالارانه بایستی در خانه یا به عبارت بهتر در آشپزخانه مانده، تمام زندگیاش در شست و شو و پخت و پز گذشته و هیچ حقی برای حضور در جامعه ندارد.
حقیقت، تعریف رهبر معظم انقلاب از زن برگرفته از نگاه انقلاب اسلامی از مبانی اسلامی است. در نگاه اسلامی هم زن و هم مرد فارغ از «جنسیت» میتوانند در مسیر رشد و کمال حرکت کنند.
رهبر معظم انقلاب عنوان میکنند: «نگاه اسلام به جنسیت، یک نگاه درجه دو است؛ نگاه اول و درجه یک، حیث انسانیت است؛ که در آن، جنسیت اصلاً نقشی ندارد... در زمینه مسائل اصلی انسان که مربوط به انسان است زن و مرد هیچ فرقی ندارند. خب، شما ببینید در تقرب الیالله، یک زنی مثل حضرت زهرا(س)، مثل حضرت زینب(س)، مثل حضرت مریم(س) هستند؛ رتبهشان، رتبههای فوق تصور امثال ماهاست. جنسیت یک امر ثانوی است، یک امر عارضی است؛ در کارکردهای زندگی معنا پیدا میکند، در سیر اصلی بشر هیچ تأثیری ندارد».
شاید سؤالی که اکنون و پس از شنیده شدن فرازهایی از سخنان رهبر معظم انقلاب به ذهنتان متبادر شود این است که آیا نمونهای شاخص از این زنها در دنیای کنونی هم وجود دارند و چنین شخصیتهایی هستند، باید گفت بله، رهبر معظم انقلاب حتی به این زنان نمونه اشاره داشتهاند.
یک سال پیش هنگامی که استان همدان در تدارک برگزاری اجلاسیه نهایی کنگره ملی 8 هزار شهید استان در راستای گرامیداشت یاد و خاطره شهدای قبل و بعد از انقلاب اسلامی استان همدان بود، دستاندرکاران برگزاری این کنگره وقتی به دیدار مقام معظم رهبری رفتند و پای صحبتهای ایشان نشستند و از برگزاری این کنگره گفتند، ایشان با استقبال از برگزاری این اجلاسیه موضوعات زیادی از همدان گفتند و همدان را مرکز همه ارزشهای تمدنی ایران برشمردند که مایه افتخار و مباهات بود که ایشان چنین صحبتی را از همدان ما داشته باشند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در این دیدار با اشاره به درخشش استان همدان در مقاطع مختلف تاریخ تاکنون به ویژه در دوران پیروزی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، گفتند: مهمترین وظیفه، زنده نگه داشتن یاد و نام شهدا با کارهای فاخر هنری و رساندن پیام آنها به دلها است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی اقتضای نام شهدا و فداکاری در راه خدا را ماندگاری دانستند و افزودند: البته این بدین معنا نیست که اگر عوامل معارض وارد میدان شوند این استمرار، دچار آسیب نمیشود بنابراین وظیفه همه، تلاش برای زنده نگه داشتن نام و راه شهیدان است.
رهبر معظم انقلاب تأثیرگذارترین روش برای زنده نگه داشتن نام شهدا را استفاده از شیوههای هنری برای تولید آثار فاخر برای معرفی این الگوها، برشمردند و خاطرنشان کردند: یک نمونه از این الگوها، مرحومه "خانم دباغ" از همدان است که همچون شهدا بود و وی میتواند به عنوان الگو برجسته یک زن اسلامی به جامعه معرفی شود.
ایشان با اشاره به مبارزات و فعالیتهای گسترده اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و حتی نظامی خانم دباغ، پیش از انقلاب اسلامی و بعد از آن، گفتند: خانم دباغ شخصیتی بود که در دوران مبارزات، همچون یک چریک مبارزه میکرد و در دوران حضور امام(ره) در پاریس، همراه امام مشغول فعالیت و تلاش بود و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز فرمانده سپاه همدان شد و در عرصههای سیاسی و اجتماعی تا آنجا پیش رفت که امام وی را به عنوان یکی از اعضای هیأت سه نفره اعزامی به مسکو برای دادن پیام به گورباچف انتخاب کردند.
مقام معظم رهبری با تأکید بر اینکه خانم دباغ با طیف عظیمی از فعالیتها نمونه یک زن اسلامی و انقلابی است افزودند: همین یک نمونه میتواند مضمون و محتوای چندین کار هنری فعال باشد که تصویر واقعی از زن در نظام اسلامی را ارائه کند.
رهبر معظم انقلاب گفتند: بارها تأکید شده که جمهوری اسلامی در موضوع زن در موضع تهاجم است و نه دفاع، زیرا غرب باید پاسخگوی لگدمال کردن عزت و شرافت زن باشد.
ایشان یکی دیگر از مصادیق کارهای هنری را نشان دادن نبود تقابل میان اسلامیت و ملیت با استفاده از نام و راه شهیدان، دانستند و افزودند: از ابتدا انقلاب برخی تلاش داشتند تا اسلامیت و ملیت را دو قطب مقابل هم قرار دهند درحالی که شهدا به طور واضح، نادرست بودن این وسوسه باطل را نشان دادند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: هنگامی که ایران مورد تهاجم بینالمللی قرار گرفت کسانی که مدعی طرفداری از ایران بودند، یا در خانههای خود خزیدند و یا از ایران خارج شدند اما کسانی که از ایران دفاع کردند همان «بچه مسلمانها» و «نماز شب خوانها» و امثال شهیدان «چیتسازیانها» و «سلگیها» بودند و نشان دادند ایرانیت و اسلامیت یک حقیقت واحد است.
رهبر معظم انقلاب با تأکید بر اینکه هرکسی ایمان داشته و انقلابی باشد به طور طبیعی از میهن دفاع میکند، گفتند: باید توجه به زاویه هنری در رساندن این پیامها به دلها، چندین برابر شود و به کارهای شکلی رضایت داده نشود.
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود تاریخ استان همدان را درخشان خواندند و با اشاره به اینکه همدان مرکز نخستین تمدن کشوری است، افزودند: همدان مرکز علم، دین، جهاد، هنر و مرکز همه ارزشهای تمدنی یک کشور است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی نقش مردم، جوانان و روحانیون نامدار همدان در مبارزات پیش از انقلاب و بعد از آن به ویژه در دوران دفاع مقدس را یادآور شدند و از رشادتهای لشکر پرافتخار انصارالحسین(ع) و ستارگانی همچون شهید سردار همدانی، شهید خوشلفظ، شهید سلگی و شهدای مدافع حرم و شهدای امنیت به ویژه شهید نظری تجلیل کردند.